“Nu dat we ons steeds meer bewust worden van de eindeloze positieve effecten die muziek voor ons lichaam en onze geest heeft, is er geen excuus meer om onze hersenen de melodie te ontzeggen die ze zo verdienen!”
- Dr. Amy Spray
Hersenfunctie en het magische effect van muziek
Dr. Marian Diamond bewijst dat onze hersenen ons hele leven “plastisch” blijven.
Uit recent onderzoek (april 2018) van de Columbia Universiteit en het New York State Psychiatric Institute is gebleken dat oudere volwassenen net zoveel nieuwe hersencellen produceren als jongeren. Met andere woorden, gezonde oudere mannen en vrouwen hebben nog steeds het vermogen om hun hersenactiviteit te verbeteren door hun geest te stimuleren.
Sommige studies suggereren dat muziek alle vier de hemisferen van onze hersenen betrekt, wat weer tot een optimalisatie van onze hersenkracht leidt. Het is een prettig idee om te weten dat we onze geest scherp kunnen houden door gewoonweg naar muziek te luisteren waar we van genieten.
Gelukkig zijn er manieren die ons kunnen helpen ons concentratievermogen te verbeteren. Eén van de makkelijkste en leukste manieren is luisteren naar muziek waar we van houden. De reden dat muziek onze concentratie kan helpen en stimuleert om dopamine te produceren, is direct van invloed op de volgende aspecten van ons lichaam: stemming, productiviteit, efficiëntie en c
reativiteit.
Daarom wordt het luisteren naar muziek ook geassocieerd met het verminderen van pijn en van stress. Ook heeft luisteren naar muziek het potentieel om de symptoombestrijding voor patiënten met chronische pijn te verbeteren, zoals bij fibromyalgiepatiënten het geval is. Het is al een vrij oud begrip dat al uitgebreid onderzocht is, en in de jaren 50 als audio-analgesie beschreven is.
Klassieke muziek verbetert de hersenfunctie
Uit onderzoek aan de Universiteit van Helsinki is gebleken dat klassieke muziek de hersenfunctie aantoonbaar versterkt. Luisteren naar klassieke muziek verbetert de activiteit van neuronen die betrokken zijn bij dopaminesecretie en de regulatie van de neuronen betrokken bij neurodegeneratie. In een gezamenlijke studie van de Kyoto- en Harvarduniversiteiten werd het zogenaamde “Mozarteffect” geanalyseerd. Zij concludeerden dat senioren van 65 en 75 jaar beter presteerden bij het luisteren naar de muziek van Mozart dan bij het luisteren naar dissonante muziek of helemaal geen muziek. Ook de hersenfunctie van senioren verbeterde bij het beluisteren van klassieke muziek, wat eens te meer ook laat zien dat de hersenplasticiteit aanwezig is, ook op latere leeftijd.
Onderzoek werd onder andere gedaan door
De Universiteiten van Tilburg en Helsinki, de Columbia Universiteit en het New York State Psychiatric Institute.
Dr. Erik Scherder, Dr. Marian Diamond, Dr Olivier Sacks
Andere bronnen voor info:
‘Hoe brengt muziek het verleden dichterbij?’ door Dr. Erik Scherder
‘De therapeutische werking van muziek’ door Laura Kemp
‘Wat muziek doet met je brein’ door Jop de Vrieze
‘Why do the songs of your past evoke such viviv memories?’ van Psychology Today
De kennis over de kracht van de muziek werd reeds grondig onderzocht en is ondertussen wetenschappelijk onderbouwd
Onze ervaring
Wij hebben gezien hoe diep muziek inwerkt en daardoor haar ‘genezende’ kracht toont. Als de ouderen echt in het luisteren gaan, dan tref je hen in hun ziel. Door het luisteren zijn ze direct verbonden met zichzelf, hun kern, hun leven. Hun herinneringen komen naar boven en louteren; hun triestesse of vreugde verschijnt.